
به گزارش «سراج24»، در رمان «دوازدهم» که داستان آن از زبان یک نویسنده که مدرس فیلم نامه نویسی روایت می شود؛ اهانت های عجیبی به ساحت مقدس مادر بزرگوار امام زمان (عج)کرده است.
علی موذنی نویسنده «خوش نشین» این بار به گفته خود به سراغ یک داستان مذهبی رفته است و در رمان «دوازدهم» که آخرین اثر وی به شمار می رود، درباره امام زمان (عج) است. در این رمان که داستان آن از زبان یک نویسنده که مدرس فیلم نامه نویسی روایت می شود؛ اهانت های عجیبی به ساحت مقدس مادر بزرگوار امام زمان (عج) شده، به گونه ای که کار به جنجال رسانه ای کشیده شده است.
«دوازدهم» توسط انتشارات عصر داستان وابسته به بنیاد شعر و ادبیات داستانی که یک انتشارات دولتی به شمار می رود، به چاپ رسیده؛ در حالی که به گفته مسئولان وزارت ارشاد نسخه ای که از سوی این وزارتخانه مجوز چاپ دریافت کرده با نسخه منتشر شده از سوی انتشارات عصر داستان متفاوت است. قطعا نمی توان از این مسئله که به گفته مسئولان بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان و وزارت ارشاد اشکال فنی نامیده شده، به راحتی گذشت؛ چرا که توهین به مادر امام زمان (عج) موضوعی نیست که بتوان از آن چشم پوشی کرد.
البته در پی حواشی به وجود آمده در خصوص این رمان، انتشارات عصر داستان با کمی تاخیر اطلاعیهای در این زمینه صادر کرد که به شرح ذیل است:
1. علی مؤذنی سالهاست در حوزه ادبیات داستانی دینی و دفاع مقدس و انقلاب قلم میزند و بیشترین آثار مقبول او در این دو حوزه بوده است. «حضور»، «ملاقات در شب آفتابی» و «مأمور» تنها عناوینی از کتابهای اوست که مقبولیت مستمر آن طی سالها نشان از رویکرد ریشهدوانده و متقن این نویسنده نسبت به ارزشهای پیدا و پنهان مذهبی و انسانی دارد: آن طور که داستان «قاصدک» راه به کتابهای درسی یافته و دیگر آثار هم بارها مورد تمجید و تشویق قرار گرفته است. معرفت و ارادت نویسنده به قداست آن چه مینویسد نیز در داستان «دوازدهم» روشن و آشکار است.
2. کتاب «دوازدهم» در فاصله کوتاه رونمایی تاکنون، توفیقات مختلفی را چه در میان اهل فن دین و داستان و چه منتقدان رسانهای از آن خود کرده است: در دهمین همایش دکترین مهدویت که خردادماه با حضور آیتالله آملی لاریجانی، آیتالله ریشهری و تعدادی از صاحبنظران دینی و مسئولان فرهنگی کشور برگزار شد، نویسنده رمان «دوازدهم» لوح تقدیر مهدییاوران در حوزه داستان را دریافت کرد که این خود گواه مقبولیت این اثر از دیدگاه اصحاب دین و فقه است. از سوی دیگر «رمانی که در زمان غیبت نوشته شده اما سرتاسر حضور است»(رجانیوز)،«تجربهای تازه در رمان مذهبی» (فارس) و «رمان دوازدهم، ادای دینی به موعود امم(عج)» (روزنامه جمهوری اسلامی) تنها نمونهای از تیتر مطالبی است که در رسانههای مختلف در این مدت درباره این اثر منتشر شده است.
3. آن چه در انتشارات «عصرداستان» مبنای خروجی گرفتن از یک کتاب قرار میگیرد، دقت شورای آفرینش داستانی این انتشارات و همکارانی است که علاوه بر اصول و فروع داستان، صاحب اطلاع و ذوقاند و نسبت به مسائل اخلاقی و دینی حساسیت دارند. در مورد رمان «دوازدهم»پشتوانهی کارشناسی و مشورت حجتالاسلام سیدمجید پورطباطبایی (کارشناس مذهبی در حوزه داستان) و همچنین نظرات کارشناسی آقای فیروز زنوزی جلالی (نویسنده و منتقد ادبی)اطمینانبخش انتشار این اثر بوده است. و البته ناگفته پیداست که هیچ اثر خلاقهای از امکان اشتباه مبرّا نیست.
4. طبق بررسیهای بهعملآمده توسط عصرداستان، نسخهای که از کتاب مذکور منتشر شده با نسخه نهایی که برای اخذ مجوز به دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی ارائه شده است در مواردی خاص (که البته قابلاعتنا بوده) تفاوت دارد و این موضوع تاکنون برای این انتشارات هم مشخص نبود. هرچند این اتفاق توجیهناپذیر است اما همزمانی انتشار «دوازدهم» با ایام پرمشغله نمایشگاه کتاب باعث اشتباه فنی در خروجی گرفتن از فایل نهایی شده است. بدیهی است نسخهای که از این پس در اختیار خوانندگان قرار خواهد گرفت نسخه نهایی و مورد تأیید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد بود. ضمناً عصرداستان بابت این اشتباه از خوانندگان و همچنین دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی پوزش میطلبد.
5. عصرداستان منتدار توجه فنی با نگاه ارزشی همکاران رسانهای به حوزه ادبیات داستانی است، چرا که بخش اعظم تلاش این انتشارات نوپا، در مرکز توجه قرار دادن اهمیت داستان و اثرگذاری آن در بین عام و خاص بوده و هست.
با تمامی این مسائل و عذرخواهی بنیاد ادبیات داستانی به خاطر اشکالات فنی! موجود در این کتاب همایون امیرزاده رئیس هیات رسیدگی درباره آخرین وضعیت پرونده مربوط به تخلف انتشارات «عصر داستان» گفت: ما در تاریخ 1393/5/1 پرونده ناشر مذکور را به جهت اینکه کتاب یاد شده را که فاقد مجوزهای لازم بوده، منتشر کرده است، با پیشنهاد تعلیق، به هیات بدوی رسیدگی به تخلفات ناشران استان تهران ارسال کردیم.
به گفته وی، در این نامه که به هیات بدوی مستقر در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران ارسال شده است، هیات رسیدگی به تخلفات ناشران درخواست تعلیق پروانه نشر مذکور را به جهت رعایت نکردن ضوابط مربوط به چاپ کتاب ارایه کرده است.
امیرزاده گفت: رای هیات بدوی در خصوص تخلف این ناشر به زودی صادر خواهد شد و پس از صدور این رای ما یک فرصت 20 روزه برای درخواست تجدید نظر از سوی ناشران تعیین خواهیم کرد و پس از اتمام این مهلت رای نهایی صادر خواهد شد.
وی با اشاره به وابستگی انتشارات «عصر داستان» به بنیاد شعر و ادبیات داستانی که از مجموعه های تابعه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، پیشنهاد ارایه شده از سوی هیات رسیدگی به تخلفات ناشران را برای تعلیق پروانه ناشر یاد شده، اولین مورد در بین ناشران دولتی و نیمه دولتی عنوان کرد.
رئیس هیات رسیدگی به تخلفات ناشران در این خصوص یادآور شد: این برای اولین بار است ناشری وابسته به یکی از مجموعه های تابعه وزارت ارشاد با چنین برخوردی روبرو می شود و ما با این کار قصد داشتیم و داریم اطمینان ناشران را نسبت به رعایت دقیق نگاه نظارتی وزارت ارشاد و پرهیز از هر نوع نگرش سلیقه ای و تبعیض آمیز جلب کنیم و با اینکه میدانیم تعلیق، جریمه سنگینی برای یک ناشر است، اما به جهت رعایت قانون می بایست این کار را می کردیم.
با این حال امیدواریم وزارت ارشاد با توجه به این موضوع که قرار است از این به بعد ممیزی به خود ناشران واگذار شود؛ برخورد قاطع و درخور شانی با انتشارات عصر داستان داشته باشد؛ تا پس از این دیگر شاهد انتشار چنین کتاب های توهین آمیزی به اسلام و ائمه اطهار نباشیم.